EV - Oplaadpalen - Tesla Audi eTron - Doe het zelf zonnepanelen - Omvormers voor Zonnepanelen - Montagemateriaal voor Zonnepanelen

Auteur Topic: BelgiŽ op zoek naar nieuwe energiebronnen  (gelezen 1169 keer)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 940
  • Karma: +11/-0
  • Duurzame Energie is de toekomst
    • Bekijk profiel
    • 21 Zonne Energie - voor een groener nederland
BelgiŽ op zoek naar nieuwe energiebronnen
« Gepost op: augustus 09, 2014, 17:14:55 »
BelgiŽ stapt af van kernenergie en is daarom hard op zoek naar nieuwe energiebronnen. Er is een regeling gestart die energiebedrijven subsidieert als ze energie beschikbaar stellen, om het risico op een black-out te beperken.

De kernreactor in Doel, vlakbij de Nederlandse grens, sluit volgend jaar twee reactoren. BelgiŽ is van oudsher sterk afhankelijk van energie die is opgewekt uit kernsplitsing en zoekt naar nieuwe alternatieven.

Door middel van subsidies probeert de Belgische overheid om nieuwe bronnen aan te boren. Er is al flink ingezet op zonne-energie, wat goed is terug te zien in het grote aantal zonnepanelen op boerderijen.

Subsidie

Ondanks de lopende subsidies wordt een tekort van 900 megawatt elektrisch vermogen gevreesd, als de zon niet schijnt en windmolens weinig opbrengen.

Daarom is de Belgische regering een subsidieregeling gestart, die bedrijven tot 90 euro subsidie per beschikbare kilowatt vermogen toeschrijft, om zo het netwerk in stand te houden en een black-out te voorkomen.

Het plan kon op forse kritiek rekenen van de Belgische energiewaakhond Creg, die stelt dat er net zo goed energie geÔmporteerd kan worden. De Belgische staatssecretaris van Energie heeft al aangekondigd de subsidieregeling door te willen zetten.

Essent

Essent wil een stroomkabel van zijn energiecentrale in het Limburgse Maasbracht trekken naar het elektriciteitsnetwerk in BelgiŽ. Dinsdag dingt het bedrijf mee naar een Belgische subsidie van enkele honderden miljoen euro's, zo meldt het FD.

De link naar BelgiŽ moet de problemen van zowel BelgiŽ als RWE, het Duitse moederbedrijf van Essent, oplossen. RWE kan gebruik maken van het Belgische stroomtekort, doordat het met overcapaciteit blijft zitten omdat het zijn elektriciteit steeds moeilijker kan slijten.

Maasbracht

De stekker ging er deze maand uit in de fabriek in Maasbracht omdat de marges te laag waren. In 2010 had RWE juist nog een miljard euro in de centrale gestoken.

BelgiŽ stelt de komende zes jaar een half miljard euro aan subsidie beschikbaar om het nakende stroomtekort te voorkomen. Als Essent wil meedingen, moet de fabriek worden afgekoppeld van het Nederlandse netwerk.

Het Zeeuwse Delta dingt mogelijk ook mee. Ook Belgisch marktleider Electrabel hengelt mee naar de subsidie.

bron: http://www.nu.nl/economie/3834108/belgie-zoek-nieuwe-energiebronnen.html