Subsidies zonnepanelen - Gratis offerteaanvraag - Zonnepanelen kopen - Montagemateriaal voor Zonnepanelen

Auteur Topic: Skip de maan, en breng voldoende schijnwerpers mee...  (gelezen 17633 keer)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 971
  • Karma: +11/-0
  • Duurzame Energie is de toekomst
    • Bekijk profiel
    • 21 Zonne Energie - voor een groener nederland
Skip de maan, en breng voldoende schijnwerpers mee...
« Gepost op: oktober 11, 2015, 21:48:54 »
In de pers wordt af en toe hijgerig de meest absurde onzin uitgekraamd over hoge risico's voor brandweerlieden bij branden in/op panden waarop (grote) zonnestroom installaties liggen. Polder PV had een zo'n slecht geïnformeerd bericht in de Telegraaf al tijdens komkommertijd in 2010 van alle kanten op zijn merites beoordeeld en genadeloos en onderbouwd becommentarieerd. Let wel: risico's zijn er altijd, en nooit helemaal uit te sluiten, maar met een goed geïnformeerde brandweer, voldoende afstand bij het spuiten, en toekomstige maatregelen om (grote) zonnestroom installaties op eenvoudige wijze stroomveilig af te schakelen, gaan die risico's beheersbaar worden. Niet/nauwelijks van toepassing in Nederland (onze markt blijft absurd klein, risico's zijn en blijven hier vooralsnog marginaal), maar wel in bijvoorbeeld Duitsland, Italïe, en mogelijk in Vlaanderen. Grote markten, behoorlijk wat grote en veel kleinere installaties, al heel veel afgezet en al jaren werkend. Spanje reken ik hier even niet mee, de overgrote meerderheid van het daar opgestelde vermogen bevindt zich in gigantische vrije-veld installaties ver van de gebouwde omgeving.

Een van de hardnekkigste mythes was dat 's nachts er ook - voor brandweerlieden - dodelijke stromen zouden kunnen komen uit (grote) PV-systemen. Was het niet vanwege de (volle) maan, dan wel door de grote schijnwerpers die brandweerkorpsen inzetten om te assisteren bij het blussen. De Duitsers zijn in alles grondig, dus liet de Berner Fachhochschule Technik und Informatik dat gewoon, nuchter als ze zijn, in de harde praktijk testen. Want het gaat daar niet om uit de duim gezogen fabeltjes, maar om de meetbare harde werkelijkheid. Een Duitser meet zogezegd elke scheet. Het vaktijdschrift Photon rapporteerde over de bevindingen in de januari 2011 issue.

De resultaten waren voor nuchtere, niet door volksmennerij te beïnvloeden mensen redelijk voorspelbaar.

Maanlicht misschien? Vergeet het maar. Met gevoelige meetapparatuur kon onder de volle maan volgens de beroemde projectleider Heinrich Häberlin een "Restleerspannung" (openklem spanning, Voc) van 1-2% worden gemeten. De kortsluitstroom bedroeg slechts een 2 miljoenste deel van de waarde onder STC testcondities*. Conclusio:


Lees meer hier over op http://www.polderpv.nl :

http://www.polderpv.nl/nieuws_PV70.htm#24jan2011_schokken_bij_nacht_minimaal_risico