Subsidies zonnepanelen - Gratis offerteaanvraag - Zonnepanelen kopen - Montagemateriaal voor Zonnepanelen

Auteur Topic: schaduw management omvormer voor zonnepanelen  (gelezen 22959 keer)

Thyser

 • Gast
schaduw management omvormer voor zonnepanelen
« Gepost op: december 07, 2012, 18:12:12 »
Het rendement van de zonnepanelen en daarbij de opbrengst van de zonnepanelen neemt af bij schaduw op de zonnepanelen. De gehele installatie (zonnepanelen string) word benadeeld wanneer schaduw al op een enkel zonnepaneel valt.

Elke zonnepaneel heeft meerdere bypass diodes, welke in de zonnepanelen zitten verwerkt. Een bypass diode schakelt een gedeelte van het zonnepaneel uit dat schaduw heeft, bijvoorbeeld een derde van het zonnepaneel. Dit helpt wel wat, maar toch is het beter om schaduw te voorkomen.

Het is daarom zaak om schaduw te voorkomen op alle zonnepanelen uit de zonnepanelen installatie ten behoeve van het rendement en de opbrengst van de zonnepanelen.

Schaduw op de zonnepanelen kan veroorzaakt worden door: schoorsteentjes, andere zonnepanelen op een plat dak wanneer de rijen zonnepanelen niet ver genoeg uit elkaar staan, opstaande randen van het dak, hoge bomen uit de tuin of van de gemeente, lantaarnpalen, andere daken van buren of van uzelf, muurtjes, lichtkoepels en vele andere schaduwgevers.

Tip: Voorkom dus schaduw wanneer mogelijk. Voornamelijk wanneer uw zonnepanelen in de lente en/of in de zomer in de schaduw staan. Dit zijn de maanden dat de meeste opbrengst door de zonnepanelen (lange zonnige dagen) gegenereerd word. In de wintermaanden is de opbrengst van de zonnepanelen een stuk lager en u kunt hierbij dus overwegen dat wanneer de zonnepanelen alleen in de winter (deels) in de schaduw staan om toch zonnepanelen te plaatsen.

Soms kan schaduw voorkomen worden bij (enkele) zonnepanelen en het is zaak om hier een oplossing voor te vinden.
Oplossing voor schaduw zonnepanelen

Een oplossing voor de schaduw op zonnepanelen is om meerdere omvormers of verschillende strings (een rij aan elkaar gesloten zonnepanelen) te gebruiken.
Enkele zonnepanelen in de schaduw

- Wanneer enkele zonnepanelen schaduw ontvangen bijvoorbeeld minder dan 10 % van het totale aantal zonnepanelen, kan de schaduw gelijkmatig over de strings worden verdeeld.

- Of u kunt kiezen voor twee omvormers om de schaduwgroep aan een aparte omvormer aan te sluiten.  U kunt bijvoorbeeld de Mastervolt Soladin600 gebruiken voor de zonnepanelen welke schaduw hebben. Dit tot ongeveer 700 Watt, dus 3 zonnepanelen van 230 welke schaduw ontvangen. De Soladin600 kan dan aangesloten worden op een bestaande groep.
Veel schaduw van zonnepanelen

Bij een sterke beschaduwing (bijvoorbeeld wanneer meer dan 10% van de zonnepanelen installatie schaduw heeft) kunt u nog steeds de optie hanteren om een aparte omvormer te gebruiken voor de schaduwgroep. Een nadeel hiervan is de mogelijke extra kosten van het aanbrengen van een extra schone groep. Of dat twee omvormers duurder zijn dan een omvormer. 

Bij een sterke beschaduwing is het vooral zinvol om de beschaduwde en onbeschaduwde PV-zonnepanelen gescheiden te regelen.

Om in dit geval een optimaal rendement en opbrengst van de zonnepanelen installatie ter verkrijgen is het zaak om geen parallelschakeling van strings met verschillende instralingen, maar iedere string voorzien van een aparte MPP-tracker. Een MPP-tracker is een onderdeel van de omvormer welke voor een groep zonnepanelen constant het beste rendement punt zoekt tijdens de productie en zo zorgt dat de groep zonnepanelen de hoogste opbrengst produceren.

Zoals eerder aangegeven kunnen hiervoor vele kleine omvormers worden gebruikt of omvormers met multistringtechnologie. Wij gebruiken voor situaties met veel schaduw, naast de optie van meerdere omvormers, ook multistring omvormers welke een functie hebben genaamd OptiTrac Global Peak, welke door deze functie  zorgen voor de maximalisatie van het rendement op de zonnepanelen.
Orientatie (azimut) zonnepanelen aanpassen voor minder schaduw

U kunt om schaduw te voorkomen ook de azimut of orientatie van de zonnepanelen aanpassen. U kunt dan afwijken van de orientatie op het zuiden en de zonnepanelen meer richting het oosten of het westen zetten op een plat dak. Het rendement verlies van de zonnepanelen bij een afwijking tot 50 graden van het zuiden is 6%. Dit is veel lager dan het rendementsverlies van de zonnepanelen bij schaduw.
Hellingshoek van zonnepanelen aanpassen voor minder schaduw

U kunt ook de hellingshoek van de zonnepanelen aanpassen van 30 graden op een plat dak naar 15 graden. De zonnepanelen staan dan lager en geven zo ongeveer de helft minder schaduw, u gaat dan van 1.5 meter schaduw ongeveer naar 80 cm schaduw. Het verlies aan rendement bij de zonnepanelen wanneer deze op 15 graden staan in plaats van 30 graden is 6%. Dit is veel lager dan het rendementsverlies van de zonnepanelen bij schaduw.

Omgaan met schaduw zonnepanelen
Om schaduw te voorkomen, houd u als vuistregel 2 tot 3 keer de hoogte aan van het object dat schaduw geeft. Dus bij een boom met de lengte 5 meter, welke schaduw op uw dak geeft, telt u dus 10 tot 15 meter van de boom naar uw dak en zo kunt u kijken of de eerste rij zonnepanelen of meerdere rijen zonnepanelen in de schaduw staan.
Zonnepanelen portrait of landscape plaatsen door bypass diodes

Alle zonnepanelen merken van Thyser hebben bypass diodes voor schaduw omzeiling. De bypass diodes omzeilen het gedeelte van het zonnepaneel dat schaduw heeft. De diodes lopen in de lengte van het paneel en zorgen dus voor omzeiling bij schaduw van een derde van het zonnepaneel (in geval van drie diodes). Liggende aan de schaduwval is het dus beter de zonnepanelen portrait of landscape te plaatsen om dus maar op één en niet op twee gedeeltes van het zonnepaneel. 

Dit is één manier om het rendement te verhogen in geval van schaduw op zonnepanelen, een nog betere oplossing is een omvormer te kiezen met Optitrack global peak.
Zonnepanelen omvormer Optitrack global peak

Om met de schaduw op zonnepanelen om te gaan en het rendement zo hoog mogelijk te laten zijn bij de zonnepanelen installatie waarvan een deel van de zonnepanelen (tijdelijk) in de schaduw staan, is het verstandig voor een omvormer te kiezen welke Optitrack global peak heeft. Dit zijn omvormers van het Duitse excellent merk SMA en betreft de volgende omvormers:

- 3000TL, 4000 TL en 5000TL
- 2000HF 2500HF 3000HF
- STP 8000 t/m 17000

Het Optitrack global peak systeem in de omvormer kiest bij de zonnepanelen installatie steeds het punt (ook bij schaduw) waar het meest optimale rendement te bereiken is in de zonnepanelen installatie en omzeilt zo dus de schaduw op de zonnepanelen.

Meer info op

http://www.thyser.com/schaduw_zonnepanelen

Offline admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 971
 • Karma: +11/-0
 • Duurzame Energie is de toekomst
  • Bekijk profiel
  • 21 Zonne Energie - voor een groener nederland
Re: schaduw management omvormer voor zonnepanelen
« Reactie #1 Gepost op: december 03, 2015, 08:43:47 »
voorbeeld omvormer de MASTERVOLT Sunmaster ES5.0-TL

Mastervolt omvormers zijn ontworpen om een maximale jaaropbrengst te behalen onder realistische omstandigheden. Dat betekent niet alleen perfecte specificaties onder nominale omstandigheden, maar zeker ook goede prestaties onder minder gunstige condities.
De SunMaster ES is ontwikkeld vanuit deze eigenzinnige Mastervolt filosofie, die voortkomt uit 20 jaar ervaring met de zon. We keken niet alleen naar een maximaal rendement, maar vooral ook naar de opbrengst onder minder optimale omstandigheden. Vanuit dat uitgangspunt kreeg de SunMaster ES een aantal bijzondere eigenschappen mee:

* Door altijd bij een optimale spanning te starten, verlengt de SunMaster ES de solar-dag. Het lage eigenverbruik helpt daarbij om zelfs de laatste zonnestraal te benutten.

* De SunMaster ES is ongevoelig voor lichte storingen op het elektriciteitsnet en gaat pas offline wanneer dat écht noodzakelijk is.

* De MPP tracker volgt snel en trefzeker de instraling, waardoor een aanzienlijk hogere jaaropbrengst behaald wordt. Tests – onder realistische condities – tonen aan dat 99,8% van de beschikbare PV stroom wordt geconverteerd!

* Zelfs bij beschaduwing van de panelen vindt de omvormer het optimale werkpunt.

* Kabelverliezen worden tot 75% gereduceerd ten opzichte van conventionele omvormers.

* De trafoloze SunMaster ES behaalt een stabiel en hoog conversierendement, zelfs bij wisselvallig weer.

* De SunMaster ES blijft koel, ook als het buiten warm is, wat het rendement en de levensduur ten goede komt.

Snelle installatie en eenvoudig onderhoud
Het gebruiksgemak staat bij Mastervolt hoog in het vaandel. Een duidelijk, grafisch display met dagopbrengst en 30 dagen logboek geeft alle denkbare informatie over de werking en opbrengst van uw PV systeem. Het verbeterde Optima Cooling systeem kenmerkt zich door een koele, efficiënte werking van de omvormer en een laag geluidsniveau. De IP65 afdichting van het elektronicagedeelte biedt een optimale bescherming tegen vocht en stof. De SunMaster ES is daarmee geschikt voor installatie buitenshuis, maar kan ook inpandig gemonteerd worden.
Stevige, geïntegreerde handgrepen en een ophangbeugel vereenvoudigen de montage. Voor snel en flexibel aansluiten wordt de SunMaster ES geleverd met een waterdichte stekker en een geïntegreerde DC schakelaar voor optimale veiligheid. Zeer praktisch is de communicatiecassette, die uit de omvormer geschoven kan worden.

Flexibel en communicatief
De SunMaster ES is geschikt voor elk type zonnepaneel, inclusief de laatste dunnefilm technologieën*. De hoge ingangsspanning en het brede werkbereik vereenvoudigen het systeemontwerp. Door middel van de vertrouwde RS485 bus kan de omvormer gecombineerd worden met een uitgebreid skala aan monitoring producten. Voor aansluiting op een netwerk is de omvormer tevens voorzien van een Ethernet aansluiting.

* Bepaalde types dunnefilm panelen vereisen een functionele aarding. In dit geval adviseert Mastervolt de SunMaster XS omvormers met HF transformator.

Reactive Power instelling
Afhankelijk van de lokale aansluitvoorwaarden kunnen energiebedrijven de levering van blindstroom (reactive power) verlangen. De SunMaster ES modellen zijn volledig voorbereid op de nieuwe Duitse laagspanningsrichtlijn VDE-AR-4105. Deze functie wordt actief wanneer de overeenkomstige landinstelling is geactiveerd.

- meer informatie t: http://zonne-energie-forum.nl/zonnepanelen/mastervolt-sunmaster-es5-0-tl/